Een magisch Kerstconcert

Een magisch Kerstconcert

vrijdag 16-12-2016

Anders dan andere jaren zou het traditionele kerstconcert van de Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes zijn: zonder Heinz Friesen, waar door Jurriën van der Veer nog even speciaal de aandacht op werd gevestigd, en zonder vrouwenkoor OtherWise. Dit jaar had Geert Schrijvers de leiding en waren verhalenverteller Eric Borrias en organist Jaap Jan Steensma van de partij: een nieuw concept, dat aansloeg bij het publiek.

Speciaal voor deze avond waren alle kaarsen, meer dan 125, in de kroonluchters in de kerk aangestoken en toen bij het eerste nummer "Sleep" van Eric Witacre alle sfeerverlichting in de kerk uitging en alleen de kaarsen brandden, was de toon voor dit kerstconcert nieuwe stijl gezet. In de ouverture Giovanna d'Arco van Verdi bracht Geert Schrijvers het orkest weer tot grote muzikale hoogten, met prachtige fluit-, hobo- en klarinetsolo's in het middendeel.

De kerstsfeer kwam weer in de kerk met een prachtige omspeling van het bekende Stille Nacht, dat als intro diende voor de opkomst van Scrooge (Eric Borrias), die omspeeld door muziek uit de bekende film "A Christmas Carol" zijn verhaal vertelde over de vrek Scrooge van Charles Dickens. Dat Borrias één van de populairste vertellers van ons land is bleek wel deze avond. Je kon een speld horen vallen tijdens zijn optreden. Alles werd speciaal uitgelicht door SLR en in beeld gebracht op de schermen in de kerk door Peter Dokman. Pieter Aafjes

Aan het eind van het concert werd de Finale Symphony No.3 uit de orgelsymfonie van Saint-Saëns gespeeld met organist Jaap Jan Steensma aan het grote Verhofstadtorgel. Dit magistrale werk voor orgel en orkest vormde een waardige afsluiting van dit kerstconcert nieuwe stijl.

Met het bekende" I am dreaming of a White Christmas" ging het publiek voldaan naar huis.