Magische momenten tijdens kerstconcert Pieter Aafjes

Magische momenten tijdens kerstconcert Pieter Aafjes

maandag 11-12-2017

Zaterdag 9 december gaf de Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes met dirigent Arjan Gaasbeek voor een volle kerk het 27e kerstconcert. Jurriën van der Veer mocht een concert vol afwisseling en muzikale hoogte punten presenteren.

Dit jaar was er een speciale gast, zandtekenaar Monique Groffen. Op magische wijze liet zij de tekeningen in zand verschijnen o.a. tijdens het stuk El Arca de Noé. Met dit werk behaalde Pieter Aafjes op het concours 90 punten. Dit uit tien delen bestaande stuk werd ook deze avond weer op indrukwekkende wijze uitgevoerd door het orkest. Met mooie solo’s, grootse tutti passages en een overweldigend slot waar dirigent Arjan Gaasbeek weer alle registers opentrok. Visueel werd het verhaal van de Ark door Monique Groffen fantastisch in beeld gebracht, voor dit stuk met zandtekenaar een première.
Kerstconcert 2017
Voor de pauze bracht Kim van de Heuvel begeleidt door Wendy Rijken op harp het publiek in vervoering, met een werk van Piazolla in een solo voor dwarsfluit en harp “Café 1930”.

Het orkest had het concert geopend met een imponerend stuk muziek van Richard Wagner “Elzas Procession”, daarnaast werd intens en vol overgave Nocturne van Alfred Reed gespeeld. Het eerste stuk na de pauze was “The Valecian Widow” van Khachaturian, waarvoor tijdens het concours 94 punten werden behaald. De opening in het eerste deel speelde het orkest vol vuur en mooie lyrische momenten in de hout groep. In het tweede deel “Serenade” de verleidelijke altsax solo met een flitsend slot voor het hele concert. De romantiek in deel drie, “Song” wordt uitgevoerd door prachtig samenspel tussen soloklarinet, piccolo, harp en fluit. In de twee laatste delen leidt dirigent Arjan Gaasbeek het orkest vol Spaans temperament naar een feestelijk slot. ‘

Met “A Christmas Festival” wordt het laatste gedeelte van het concert in kerstsfeer ingezet. Mooi van toon en zeer ingetogen excelleerde Sanne Jaspers op haar trompet in “The Holy City”. Het kerstverhaal werd op sublieme wijze in het zand getoverd door zand tekenaar Monique Groffen met daarbij de muziek van Pieter Aafjes met het werk “Dream in the Silent Night” maakte dit kerstconcert als afsluiting compleet.
Voorzitter Rob van Tuil bedankte tot slot natuurlijk als eerste de hoofdsponsors van dit concert, Rabobank West Betuwe, Van Noord Accountants en het Cultuurfonds. Daarnaast alle vrijwilligers, de solisten, de zandtekenaar en de nieuwe chef dirigent van Pieter Aafjes, Arjan Gaasbeek.
Tot slot werd “Ere zij God” ingezet en uit volle borst meegezongen door het publiek.