Overweldigend succes Visscher Winterconcerten

Overweldigend succes Visscher Winterconcerten

dinsdag 14-02-2017

Het derde Visscher Winterconcert van de Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes van 11 en 12 februari was een overweldigend succes. Gezien de grote vraag naar kaarten afgelopen jaren, werd dit jaar een extra matineeconcert gegeven op zondag. De zaal met ruim 600 plaatsen was bij beide concerten goed gevuld.
Winterconcert 2017

Het publiek werd tijdens de inloop op beide concerten verwelkomd door het Opstaporkest onder leiding van nieuwe dirigent Jonie Pijpers. Dit orkest met de jongste leden van de vereniging, zat opgesteld in de showroom. Presentator Jurriën van der Veer praatte de mooie stukken aan elkaar. Onder genot van een kopje koffie kon het publiek genieten van leuke aansprekende muziek.
Vervolgens werd het concert voortgezet in de werkplaats die dankzij het personeel van Visscher en veel vrijwilligers weer was omgebouwd tot een prima concertlocatie, die perfect was uitgelicht door SLR Productions. Gastheer Henk Visscher opende de concerten op zijn eigen joviale manier, waarna presentator Jurriën het overnam en het publiek vermaakte met interessante weetjes over de muziek. Dirigent Arjan Gaasbeek had het extra druk dit jaar. Net als voorgaande jaren leidde hij het Middenorkest, maar sinds kort is hij ook de nieuwe dirigent van het Groot orkest.

Het Middenorkest trad voor de pauze op met Flashing Winds van Jan van der Roost, het prachtig melodieuze werk van Thomas Doss, Of Castle and Legends, de Suite Provencale ook van Jan van der Roost, Shalom van Philip Sparke en het overbekende Music van John Miles. Op beide dagen wist Arjan Gaasbeek het 60 man tellende Middenorkest geheel naar zijn hand te zetten, waardoor de muzikale prestaties tot grote hoogten kwamen.

In de pauze kon het publiek onder genot van een drankje de nieuwste Franse auto’s en haar voorgangers bekijken. Na de pauze was het Groot orkest aan de beurt. Zeker op zaterdag een spannend moment, : met Arjan Gaasbeek voor het eerst op de bok. Na de eerste tonen van het werk van Alfred Reed, Hounds of Spring, was deze spanning eraf. Arjan Gaasbeek had het orkest volledig onder controle. Een waardig opvolger van zijn voorganger Heinz Friesen, de man die zoveel heeft betekend voor Pieter Aafjes. Dit werd door Henk Visscher nog eens benadrukt in zijn openingswoord. Ondanks het feit dat Heinz Friesen er helaas niet kon zijn, kreeg hij toch een daverende ovatie van het publiek.

Na het openingswerk werd door het orkest de paso doble Andres Contrabandista uitgevoerd. In de ouverture Dichter und Bauer van Frans von Suppé trok dirigent Arjan Gaasbeek alle registers in het orkest open. Met een prachtige solo op altsaxofoon en fantastisch samenspel tussen hobo en fluit werd deze geweldige uitvoering beide concerten door het publiek beloond door een ovationeel applaus. In Huapango, een Mexicaans getint stuk van José Pablo Moncayo werd de techniek van alle musici op de proef gesteld. Alles viel op zijn plaats en het publiek kon zich wanen in de Mexicaanse sferen. Deze zuidelijke sferen werden vast gehouden in het laatste werk van het concert, de ”Fandango” van Frank Perkins. Een minutenlange ovatie was de beloning voor dirigent Arjan Gaasbeek en zijn orkest, dat vroeg natuurlijk om een toegift. Met spirit en vol leven speelde het orkest de eerste dans van Sjostakovitsj. Rob van Tuil, de voorzitter van Pieter Aafjes, gaf in zijn slotwoord aan hij erg trots te zijn op de vereniging met de drie geweldige orkesten. Henk Visscher werd bedankt voor zijn gastvrijheid om deze concerten mogelijk te maken. Concerten die nu al een begrip zijn voor Culemborg en omgeving. Natuurlijk werden de dirigenten Jonie Pijpers, Arjan Gaasbeek en presentator Jurriën van der Veer met bloemen bedankt. Ook Henk Visscher bedankte diverse mensen achter de schermen, met als uitzondering Pieter Aafjesbestuurslid Michel Franssen, die extra in het zonnetje werd gezet voor zijn vele werk en goede inzet. Tot slot werd iedereen uitgenodigd voor een drankje en een hapje in de Showroom, waar dankbaar gebruik van werd gemaakt en druk werd nagepraat over deze geweldige avond en middag. Want het motto: “Visscher gaat verder!” is ook in deze muzikaal culturele avond en middag weer volledig waargemaakt.